Bankoplade: Dagsommerfugle i foråret

2020-05-11

Foråret er kommet, og det samme gælder for varmen. Det betyder også, at de første dagsommerfugle er begyndt at komme på vingerne. Sommerfuglene er nogle af de nemmere insekter at lære sine børn i kende, på grund af deres karakteristiske udseende, og hvilken bedre måde end med en god bankojagt? 

I skal være meget velkommen til at printe bankopladen ud! 

Herunder er der lidt info om de enkelte sommerfugle: 

Aurora: Hannerne er ikke til at tage fejl af når de med deres flotte orange områder på vingerne flyver lavt for at finde en hun at parre sig med. Hunner har ikke orange områder, og kan godt ligne en lille kålsommerfugle, men I kan altid kende sommerfuglene på deres flotte grønne mønstre på undersiden af deres vinger. 

Dagpåfugleøje: I manges øjne er den måske Danmarks flotteste sommerfugl, men vingerne er ikke kun til pynt. Kommer et rovdyr for tæt på, mens den sidder og slapper af, folder den vingerne ud for at vise sine farlige øjne og skræmme rovdyret væk. Som en af de få sommerfugle, bliver den i Danmark henover vinteren, og kommer på vingerne igen når det bliver varmt om foråret, så den kan komme ud og lægge nogle æg inden den dør. 

Kålsommerfugl: Som navnet antyder, elsker kålsommerfuglen kål. Den lægger sine æg på kålplanter, og når de klækker, kravler larverne rundt på kålen og spiser sig store og fede, så de kan blive klar til at forpuppe sig og blive til en rigtig sommerfugl. Snyltehvepsen er kålsommerfuglens værste fjende. Den kommer nemlig og lægger sine æg inde i larven, og her klækker de små larver ud og begynder efterfølgende at spise sommerfuglelarven indefra. Til sidst bryder de ud af den tomme larveskal, så de selv kan forpuppe sig og blive til en snyltehveps. 

Nældens takvinge: Den er et sikkert hit i alle haver med blomster. Ligesom dagpåfugleøje overvintre de, og hvis I har en carport eller et lille skur i haven, kan det være at I kan finde en, som har gemt sig i et hjørne, hvor den kan sove. Man skal endelig ikke flytte den indenfor, så den ikke fryser, da det vil gøre den helt forvirret. Bliver det varmt, tror den det er blevet forår, og så vil den begynde at flyve ud, men der er desværre ikke nok planter til at den ville kunne overleve ude i naturen. 

Citronsommerfugl: Med dens friske skarpe farve, er den en fryd for øjet, når den kommer flyvende forbi. Efter parringen har fundet sted imellem hanner og hunner, søger sommerfuglen hen mod sine yndlingsplanter - nemlig tørst og vrietorn. Det er nemlig kun disse planter, som larverne kan leve af, så hvis I vil have citronsommerfugle i jeres have, kan i med fordel plante disse planter i jeres have. Citronsommerfuglen kan overvintre i den danske vinter. Som den lille viking den er,  kan den faktisk overleve temperature helt ned til -30°C. Det kan den fordi den indeholder så meget sukker, når den ligger sig til at sove og derfor undgår den at fryse til is når det bliver frostgrader.