Vinterfodring af havens fugle
Når vinteren melder sin ankomst, begynder flere fugle at tage det lange træk syd på, for at komme ned til varme og mere føde. Der er dog stadig en del fugle, som bliver tilbage i kolde Danmark, men med den sparsomme mængde af føde ude i naturen, kan nogle af fuglene godt bruge en hjælpende hånd.
Derfor vil vi med dette indlæg gerne give inspiration til hvilke lækre kreationer I kan lave til de sultne fugle ude i kulden.
- Bestemmer I jer for at fodre fuglene om vinteren, er det vigtig at blive ved gennem HELE vinteren. Ellers risikere de små fugle at sulte ihjel - fuglene vender sig nemlig hurtigt til jeres fodring.
- Hellere fodre fuglene lidt hver dag, i stedet for en eller to store gange på en uge. Fodrer I for meget på en gang, kan fuglene ikke følge med, og pludselig kan I komme til at fodre rotterne i stedet for fuglene.
- Sørg for at finde et godt sted i haven, hvor I fodrer. Fuglene skal helst have nogle træer eller buske de kan sidde trygt i, så de kan flyve frem og tilbage til foderbrættet. Sørg også for at fuglene har godt udsyn, så en kat ikke pludselig kan angribe fra det skjulte.
- Vil I gerne tiltrække bestemte fugle, kan I læse op på hvilke fugle, der spiser hvad. Vi kommer selv ind på det senere i opslaget.
- Fordel fodret flere steder i haven. Fuglene er nemlig ikke altid lige gode til at dele maden, så for at sikre at alle får lidt, kan det være en fordel at fodre flere forskellige steder i haven.
- Mange fugle kan bedst lide at spise fra jorden. Derfor kan det være en fordel at sprede noget af fodret ud på jorden i stedet for kun at lægge fodret på fuglebrættet.
- Sidste hurtige råd - HUSK at stille vand til rådighed! De små fugle kan hurtig blive tørstig af alt det mad. Og så er det altid også en god ide at gøre rent omkring foderbrættet og fjerne frøskaller. På den måde undgår man også spredning af sygdom blandt fuglene.

Hvilke frø til hvilke fugle?
Køber man færdigblandende foderbladinger, består det meste af foderet af korn, hvilket sjældent er favoritspisen blandt fuglene. Derfor kan man med fordel selv blande sit foder, og på den måde også målrette sin fodring efter hvilke fugle man ønsker besøg af. Men hvordan kan sådan en personlig foderblanding se ud. I vores blanding bruger vi følgende:
- Solsikkekerner + hampefrø. Spar endelig ikke på solsikkekernerne. Både solsikke- og hampefrø er en favorit blandt solsorten, musvitten, bogfinken, dompappen, grønirisken, kernebideren og mange flere.
- Havregryn. Specielt skov- og gråspurven er fan af kornet. Bor man i åbne områder med f.eks. marker er det også muligt at tillokke gulspurven. Har man ikke nogle spurve i haven, kan man godt vælge kornet fra, da ikke mange andre fugle spiser kornet, og i stedet kan man komme til at fodre rotterne.
- Nødder. Specielt jordnødder, kan være godt at blade i sin blandning, for der er en masse energi i de fedtholdige nødder. Med nødderne sikrer man også at der er noget for mejsefuglene.
- Æbler. I kan selv bestemme, om I blander små stykker i foderet eller bare smider æbler rundt på græsplænen. Æblerne kan tiltrække både solsorten, sjaggere, vindrosler og rødhalse.
- Fedt. Til at binde foderet blandingen sammen til flotte fuglekugler, kan man bruge svinefedt. Fedtet er også fyldt med en masse energi til fuglene, og igen kan fedtet være med til at tiltrække forskellige mejsefugle. Er man heldig, kan man også løkkes med at tillokke flagspætten, som kan sidde og spise af de fedtholdige fuglekugler.
- Melorme. Hvis I gerne vil forkæle den lille rødhals, kan I sprede nogle melorme ud på græsplænen, eller blande en smule af det i jeres frøblanding.
Ovenstående kan være et eksempel på en nem og simpel blandning I kan kaste jer ud i. Der findes også andre forskellige ting, som I kan fylde i blandingen. F.eks. kan rosiner også være en ide at tilsætte jeres foderblanding.
Nedenunder her ses lidt fra en fugle-krea-dag, hvor der både blev lavet hjemmedelavede fuglekugler og foderbræt. Udførelsen af disse er filmet og lagt på vores instagram.

