Kreativ i naturen #1

2020-04-03

Ja det lyder måske fjollet. Men denne lille øvelse i at skrive naturinspirerede digte, kan virkelig sætte gang i kreativiteten hos både børn og voksne. Se de to søde skriveøvelser, lavet af tvillingeparret Frida og Freja på 6 år. 

Læs mere om tanken bag en sådan skriveøvelse i naturen nedenunder. 

Kreativ i naturen #1- Skriv et digt

Det kan være utroligt givende for både børn og voksne at få lov til at udfolde sig kreativt på skrift. Vi er dog ofte vant til at skulle skrive i sammenhænge hvor det er af pligt - ikke mindst skolebørn, når de skal til diktater eller skrive stile. Denne skriveøvelse skal i kontrast til dette gerne udføres med kreativitet og sansning i højsæde. Der skal ikke være noget krav om mængde tid brugt eller antal ord skrevet. 

Pointen med skriveøvelsen er at sætte sig ud i naturen og lægge mærke til omgivelserne, men også at man skal lægge mærke til de følelser og tanker der igangsættes, når man befinder sig i disse omgivelser. Den giver ligeledes børnene mulighed for selv at fortolke på naturen, og så har øvelsen en dejlig meditativ effekt. 

Skriveøvelsen skal bruges til at formidle sine umiddelbare følelser og tanker i og om den natur man befinder sig i. Her foreslår vi at give jer i kast med digte-formen, da dette er en meget fri udtryksform. Et digt kan rime, men det behøver den ikke. Et digt kan bestå af en række sætninger i vers, men den kan også bestå af linjer med kun ét ord i hvert. Et digt kan være én linje og et digt kan være 2 sider. Men for at øvelsen ikke skal føles som endnu en skoleøvelse, er det netop vigtigt at undlade regler om formen. Samtidigt kan det være rigtig hyggeligt, hvis de voksne selv deltager i øvelsen sammen med børnene.

Fremgangsmåde: Man sætter sig ud i naturen et sted - det kan fx være i en park, i en skov, ved stranden eller bare ud i haven. Så får alle noget papir og noget at skrive med. Alle deltagere skal gerne sidde med lidt afstand til hinanden, så man har rum til at sidde med sine egne tanker. Og så skriver man ellers bare hvad der falder en ind og lader sig inspirere af sine omgivelser.

Bagefter kan man jo så hygge sig med at præsentere sine digte for hinanden. 

God fornøjelse