Lidt om svampe...
Så er efteråret godt på vej og det betyder SVAMPESÆSON. Derfor laver vi her en lille kort introduktion til disse seje organismer. Læs med og lær lidt om svampe og få opfrisket de helt gængse sikkerhedsregler for svampejagt.
Der indgår reklame i dette indlæg, da vi linker til en rigtig god svampebog og en kombineret kniv og børste, som vi selv har modtaget i gave fra Linå.

Svampes rolle i naturen
Lad os først dykke lidt ned i svampen som organisme og dens rolle i naturen....
Man kan hurtigt tro at svampe er planter, men svampe er faktisk tættere beslægtede med dyr end planter. Det skyldes at, svampe ligesom os dyr, er heterotrofe - det vil sige, at de ikke selv kan producere deres næring, ligesom planter gør.
Svampe indeholder ikke grønkorn (klorofyl) og de kan derfor ikke lave fotosyntese - den proces som planter bruger til at danne energirige sukkerstoffer ud fra solens energi, luftens CO2 og vand fra jorden.
Svampe må derfor få deres energi på en anden måde og det kan de gøre med 3 forskellige metoder:
- Nedbryde: Nogle svampe kan nedbryde planterester og udnytte deres indhold af mineraler og sukker.
- Snylte: Andre svampe kan få deres energi fra levende planter - f.eks. træer - ved at snylte på dem.
- Symbiose med træer: Sidst kan svampene også leve i symbiose - altså samspil - med træerne. Svampenes rodnet og træernes rødder vokser sammen og danner det der kaldes et mychorriza (svampe-rod). Igennem denne udveklses der stoffer - svampene får sukker af træerne, mens træerne får vand og mineraler af svampene.
Mange svampe spiller en vigtig rolle i skovens økosystem. Derfor skal man også kun plukke de svampe, man har tænkt sig at spise og lade resten stå. Man kan sagtens kigge og øve sig i at artsbestemme, uden at plukke alle svampe på sin vej.
NÅR I sanker svampe, er det til gengæld VIGTIGT, at I skærer svampen over ved stokken i stedet for at hive svampen op (på den måde undgår man at ødelægge myceliet under jorden - altså svampens "rodnet"). Til det kan I f.eks. bruge svampekniven fra Linå, der kan findes her eller som en del af svampesættet her, hvor du får både en svampebog, en svampeplakat og den kombinerede svampekniv-børste.
7 sikkerhedsregler for svampejagt:
- Spis kun svampe du er 100% sikker på du kender.
- Spis kun friske og fine svampe - ikke de gamle og dårlige svampe
- Rengør svampene grundigt (f.eks. med den fine børste fra svampesættet) og skær foden af svampene IMENS I er ude i skoven
- Transporter svampene i en kurv eller rummelig bøtte uden låg. Undgå plastikposer og lukkede beholdere.
- Tilbered gerne svampene samme dag, som I har samlet dem
- Start med at spise en lille portion hver gang du prøver en ny svamp. Man kan nemlig godt være lidt overfølsom overfor bestemte svampearter
- Når svampene er tilberedt, skal I undlade at gemme og opvarme svampene på ny.
Når I laver mad med svampe
.... er det en god ide at huske følgende ting:
Sorter svampene når I kommer hjem og tjek efter igen at I kan kende alle svampene. Tjek samtidigt efter at de alle er i god stand.
Rens svampene grundigt og skær dele fra der er dårlige.
Brug en blød, tør børste til at rense svampene.
HVIS det er nødvendigt at bruge vand til at rense svampene, så brug så lidt som muligt.
Det var lidt om svampe og de mest vigtige sikkerhedsregler.
Hvis I har nogle børn, der er lidt svære at lokke med ud på skovture, kan det være Naturappen kan hjælpe. Vi har netop på appen lagt to forskellige bankoplader op med svampe. Den ene er en niveau 1 med fokus på forskellige farver og typer af svampe. Den anden er en niveau 2, hvor man skal finde mere specifikke svampearter eller i hvert fald indenfor en specifik svampegruppe.
Måske sådan en omgang digital naturbango kan lægge op til nogle gode og lærerige udendørs oplevelser for nogle af børnefamilierne derude. Du kan læse mere om Naturappen her.
Uanset håber vi, at I i løbet af efteråret vil få nogle gode (og sikre) svampeture.
// Emil og Lærke
Naturappen